Agenda

15 mei 2016

Expositie schoolboekjes
Deze zomer heeft het KinderBoekenHuis een overzichtstentoonstelling van schoolboekjes – het oudste boekje dateert van 1866. Er zijn onder meer schoolboekjes te zien die speciaal voor Nederlands-Indië zijn geschreven en oude leesplankjes, schoolplaten, telramen, pennendozen en griffels illustreren de geschiedenis van het schoolboek.

Studenten
Met een collectie van ruim 30.000 oude en meer recente kinderboeken is het KinderBoekenHuis een schatkamer waarin van alles te ontdekken valt. Daarom nodigen we graag studenten uit om onderzoek te komen doen. Natuurlijk verwachten we dan dat de studenten delen wat voor bijzondere vondsten ze doen en meedenken over hoe die resultaten aan nieuwsgierige bezoekers getoond kunnen worden. Twee bachelor studenten Nederlandse Letterkunde, Cleo Vermuyen en Nienke Schuiling, doen onderzoek met jeugdliteratuur uit het Kinderboekenhuis. Klik op de namen onder de foto van de studenten om naar de site van de Rijksuniversiteit Groningen te gaan.

Vier andere studenten gingen hun voor met onderzoek voor het Kinderboekenhuis:
– Masterstudente Yolanda Haan-Leinenga’s project ging over Meisjesboeken: Oppervlakkige romantiek of meer? 
– Masterstudente Jonna Mager analyseerde 10 boeken met als thema: Migranten in kinderboeken: stereotype of spiegel van de tijd? 
– Masterstudente Maaike Bakker ging dieper in op het thema: Zeehelden in de historische jeugdboeken van Pieter Louwerse 
– Bachelorstudente Jeltsje van der Mark schreef voor haar scriptie over de Vermenselijking van dieren in kinderboeken over Reynaerd de vos.

Geen reacties