Kinderboekenhuis - Winsum (GR)

Op dit moment is in het KinderBoekenHuis een tentoonstelling te zien over het leven en werk van Nienke van Hichtum in het kader van  Het thema armoede en arbeidersemancipatie in de jeugdliteratuur.
 

PIETJE BELL IS WEER (IN WINSUM) AAN DE GANG!

Jan Maliepaard verzorgt aanstaande zondag (26 januari) in het KinderBoekenHuis een lezing over de biografie ‘Dát is Pietje Bell! Het geheime leven van Chris van Abkoude.’ In deze lezing vertelt Maliepaard over zijn decennialange speurtocht naar het bewogen leven van de avontuurlijkste en meest controversiële schrijver van onze vaderlandse kinderliteratuur.

Wat bezielde de sociaal bewogen Rotterdammer Chris van Abkoude om begin vorige eeuw een kinderboek te schrijven waarmee hij bijna alle volwassenen tegen zich in het harnas joeg? Pietje Bell verscheen in 1914 en was vanaf dag één enorm populair onder de jonge lezers, net als het later verschenen Kruimeltje. Ruim honderd jaar later behoren deze legendarische kinderboeken tot het literaire erfgoed van ons land, maar over de revolutionaire schrijver was veel minder bekend. Jan Maliepaard schreef een spraakmakende biografie over het bijzondere leven en werk van Chris van Abkoude vanaf zijn geboorte in 1880 te Rotterdam tot zijn dood in 1960 in de Verenigde Staten. Op meeslepende wijze schetst hij een onthutsend beeld van een sociaal bewogen jonge onderwijzer die door een opeenstapeling van teleurstellingen zijn beroep, zijn geliefde geboortestad, zijn vaderland en uiteindelijk zelfs de ‘wereld der volwassenen’ de rug toekeerde.
De lezing start om 15.00u in het KinderBoekenHuis, Kerkpad 2 9951 EP Winsum. Toegangsprijs is 5,00 euro (inclusief koffie, thee of frisdrank). Reserveren is wegens een beperkt aantal plaatsen verplicht: info(at)kinderboekenhuis(dot)eu of tel. 06 1415 8207


juf elsa leest voor

Juf Elsa zit zaterdag 1 februari weer klaar om van 14 - 15 uur voor te lezen in het KinderBoekenHuis.
Ze heeft voor de kinderen van 3 tot 8 jaar een spannend boek met mooie plaatjes uitgezocht. Als geen ander staat Juf Elsa borg voor een gezellig uitje, voor zowel ouders als kinderen, in ons pand aan het Kerkpad 2 Winsum. De toegang is gratis.
Ook op 15 februari, 4 april en 13 juni komt Juf Elsa voorlezen.

het KinderBoekenHuis heeft een aantal workshops georganiseerd 

De Vlaamse kinderboekenschrijfster Myriam Roelandt is verknocht aan het Hogeland. Inmiddels heeft ze een drietal kinderboeken op haar naam staan, die in onze streek spelen. Hierdoor kan zij zich met recht beschouwen  als een Hogelandster kinderboekenschrijfster. Zij wil dolgraag kinderen stimuleren om zelf ook te gaan schrijven of samen met hen een boek maken.Trots op en verbondenheid met het rijke culturele leven op het Hogeland zijn daarbij belangrijke waarden. In samenwerking met het KinderBoekenHuis geeft zij daarom een jaar lang één zaterdag in de maand een schrijfatelier, waarin kinderen van 6 tot 16 jaar van haar de fijne kneepjes van het schrijversvak kunnen leren. Ouders zijn ook welkom, liefst met de pen in de hand, want Myriam geeft ook hen graag tips. Deelname is gratis. Aanmelden kan bij: roelandtmyriam(at)gmail(dot)com of info(at)kinderboekenhuis(dot)eu

Programma voor het schrijfatelier in 2020:
 

22/02/20: Zet je masker maar op, dan schrijven we versjes over carnaval.

21/03/20: Uitgever en drukker Dick Ronner vertelt ons hoe boeken gedrukt worden.

11/04/20: Morgen is het Pasen, we schrijven over eitjes, de paashaas en nog veel meer.

16/05/20: Vandaag leert Peri Kim ons de kunst van het boekbinden.

13/06/20 : Feestelijke afsluiter! Breng je lievelingsboek mee, we schrijven een briefje aan de auteur, een kaartje voor op vakantie of we starten een leuk dagboek.

Het Schrijfatelier is steeds van 11.30 tot 13.00 uur in het KinderBoekenHuis, Kerkpad 2, 9951 EP Winsum. Tel. 0595-443663.