Kinderboekenhuis - Winsum (GR)

Een coronatoegangsbewijs voor een bezoek aan het KinderBoekenHuis is nodig vanaf 13 jaar. 

zaterdag 11 december:

Schrijfactie: Amnesty International

Kom naar het KinderBoekenHuis om brieven en kaarten in te leveren en schrijf ter plekke je laatste kaartje voor Amnesty International! 
Brieven schrijven is Amnesty’s meest beproefde actiemethode. Postzakken vol brieven maken indruk op autoriteiten van landen die mensenrechten schenden.

In het verleden deden we in december vaak mee aan een schrijfmarathon in het KinderBoekenHuis. Dat was heel gezellig rond de tafel, tussen de boeken. Vorig jaar kon het natuurlijk niet in diezelfde vorm doorgaan, toen heeft iedereen thuis geschreven. Dit jaar kiezen we voor een tussenvorm met mensen die thuis schrijven en hun brieven centraal (dus bij ons in het KBH) komen inleveren en dan nog hun laatste kaartje schrijven. Doe je ook mee?

Van 10:00 tot 14:00 staat de brievenbus in het KinderBoekenHuis klaar voor al je brieven.
En als bedankje mag iedereen die brieven en kaartjes komt inleveren één boek uit het winkeltje komen uitzoeken en mee naar huis nemen!!

zaterdag 18 december:

Spelen met taal voor kinderen

Kom naar de schrijfacademie in samenwerking met kinderboekenschrijfster Myriam Roelandt

Dit is een maandelijkse schrijfactiviteit voor kinderen en jongeren tot 19 jaar. Je kunt eenmalig deelnemen of iedere maand weer aansluiten. We werken met aanmeldingen en is er per keer plaats voor maximaal tien deelnemers. Je bent van harte welkom in het KinderBoekenHuis te Winsum. 

Datum en tijd: 18 december start om 10:30 tot 12:00 (laatste dag dat het KinderBoekenHuis in 2021 open is)
Schrijfactiviteit voor jongeren (thema is WENSEN)
Vragen en aanmelden kan via: 
info(at)kinderboekenhuis(dot)eu

zaterdag 18 december:

Dagboekschrijven voor Volwassenen

Schrijf jezelf oké, dag in dag uit! is een uniek project in samenwerking met kinderboekenschrijfster en dagboekspecialist Myriam Roelandt

Kom naar het KinderBoekenHuis om meer te leren over wat dagboekschrijven voor jou kan betekenen!
De bijeenkomsten bestaan uit schrijfsessies gebaseerd op dagboekschrijven. Ze zijn opgebouwd vanuit wetenschappelijk ondersteunde technieken uit het therapeutisch en reflecterend schrijven met als doel de eigenwaarde en zelfvertrouwen te bevorderen, positieve gevoelens te verbeteren. Door een gewoonte te maken van het schrijven en over je dag na te denken en te reflecteren, ontstaan er positieve gedachten en gewoontes. Dat helpt om je gelukkiger te voelen.

Genoeg inspiratie in huis
Naast ieders eigen leven om over te schrijven biedt onze collectie bijzondere aanknopingspunten om te reflecteren op het leven. Denk alleen al aan de boeken uit je eigen jeugd of bijvoorbeeld het dagboek van Anne Frank. We werken op papier, je kunt je eigen laptop meenemen of je mag je schrijfwerk uitwerken op een computer in het KinderBoekenHuis. De bijeenkomsten draaien om gezelligheid en ontmoetingen, juist in een tijd waarin we dit zo hard nodig hebben! We volgen de richtlijnen van de overheid. Aanmelden is nodig en kan via: info(at)kinderboekenhuis(dot)eu

Schrijf jezelf oké, dag in dag uit!
Dit is een maandelijkse schrijfactiviteit voor iedereen vanaf 19 jaar. Je kunt eenmalig deelnemen of iedere maand weer aansluiten. We werken met aanmeldingen en is er per keer plaats voor maximaal tien deelnemers. Je bent van harte welkom in het KinderBoekenHuis te Winsum.   

Schrijfactiviteit voor volwassenen (Thema: DAGBOEK schrijven) 
Datum en tijd: 18 december start om 13:00 tot 15:00 
Deelname is kosteloos

Donderdag 27 januari tot woensdag 2 februari 2022:

Week van de Poëzie

Het grootste poëziefeest van de Lage Landen wordt in 2022 voor de tiende keer gevierd! Van Alkmaar tot Winsum, van peuterklas tot leesgroep, iedereen doet mee! Acties en activiteiten worden overal te lande opgezet om poëzie te vieren.

Kom naar het KinderBoekenHuis voor gedichten in de week van de poëzie. We zijn open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 14:00. Het thema van de week van de poëzie is NATUUR. We hebben vele gedichten voor je klaargelegd die we graag laten horen of die je zelf kunt lezen en er is altijd iemand met wie je over gedichten kunt praten onder het genot van een kopje koffie, thee of limonade. 

Wie kent bijvoorbeeld de gedichten uit het gedichtenboek geschreven door Hiёronymus van Alphen in 1778 met de titel: ‘Proeve van kleine gedigten voor kinderen’. We lezen je er graag uit voor. Van Alphen hield van taal en schreef al snel twee vervolgboekjes hierop. In deze boeken staan versjes waarin liefde, geluk, maar ook deugd voorop staan. Er was veel behoefte aan en er werden dan ook veel exemplaren van gedrukt. Tot ver in de 19de eeuw was dit boek een van de meest verkochte en gelezen kinderboeken, waarschijnlijk doordat het zo goed geschreven was, en zeker niet alleen door de wijze lessen. Kinderen kenden de gedichtjes uit hun hoofd, zo vaak werden ze voorgelezen. Deze en vele andere gedichtenbundels en boeken hebben we voor je in onze collectie. 

zaterdag 29 januari 2022:

Dichter te gast: Kasper Peters 

Taal is het mooiste speelgoed van de wereld!

Kasper Peters komt naar het KinderBoekenHuis om te vertellen over zijn lievelingsspeelgoed: de TAAL. Kasper Peters is voormalig stadsdichter van Groningen, wordt gelukkig van het geven van poëzieworkshops. Zijn werk verschijnt in verschillende literaire tijdschriften, boeken en bloemlezingen. Daarnaast geeft hij poëzielessen op scholen en op de Groningse kunstacademie Minerva. In 2018 is zijn gedichtenbundel met kinderpoezie verschenen: Vogelzwemvliegvis. Het gedicht 'De bende van a en e' won in 2020 een poeziester van het Poeziecentrum. Momenteel schrijft hij nieuwe kindergedichten en werkt hij aan verschillende prentenboeken. 

Kasper vertelt op zaterdag 29 januari in het KinderBoekenHuis over het dagdromen en de taal. Natuurlijk neemt hij ook zijn mooiste gedichten mee. Dit wordt een middag om nooit te vergeten! Kom je ook? 

Aanmelden kan via: info(at)kinderboekenhuis(dot)eu of bij de medewerkers in het KinderBoekenHuis.

zaterdag 4 september 2021 tot en met 6 maart 2022:

Tentoonstelling 'Ode' in Groningen

Een van onze mooie prentenboeken is te bezichtingen tijdens de tentoonstelling 'Ode' in het Noordelijkscheepvaart Museum in Groningen. Klik op de volgende link voor een filmpje over deze overdracht:  SCHATKAMERS IN DE PROVINCIE GRONINGEN: KinderBoekenHuis - YouTube 

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum verandert in het Museum aan de A: een algemeen historisch museum voor heel Groningen. Dit nieuwe museum opent naar verwachting zijn deuren in 2024. De tentoonstelling ODE – 90 jaar Noordelijk Scheepvaartmuseum is niet alleen een eerbetoon aan het scheepvaartmuseum maar ook aan verschillende musea en culturele schatkamers in de provincie. 

De tentoonstelling is te zien van zaterdag 4 september 2021 tot en met 6 maart 2022 in het Noordelijk Scheepvaartmuseum (Brugstraat 24, Groningen).

Meer info: Home (noordelijkscheepvaartmuseum.nl)

zaterdag 12 maart 2022:

NLDoet actie: Boekenmarkt

Het Oranje Fonds organiseert op 11 en 12 maart 2022, samen met duizenden sociaalmaatschappelijke organisaties in het land, weer NLdoet; de grootste vrijwilligersactie van Nederland. NLdoet zet vrijwilligerswerk in de spotlights en nodigt iedereen uit om een dagje het verschil te maken en ertoe te doen!

Voor een grote boekenmarkt op zaterdag 12 maart vragen we extra vrijwilligers die het leuk vinden om kinderboeken uitzoeken en klaar te zetten bij het KinderBoekenHuis in Winsum. Het gaat ook om onuitgezochten schenkingen van kinderboeken die nog uitgezocht en eventueel in onze collectie opgenomen moeten worden. Het is een leuke gelegenheid om kennis te maken met de werkzaamheden en vrijwillige medewerkers van het KinderBoekenHuis. 

Veel boeken zullen een feest van herkenning zijn. We maken er een gezellige dag van samen! En aan het einde van de dag mag u het mooiste boek (uit de verkoop) mee naar huis nemen. 

Aanmelden kan via de website van NLDOET!

zaterdag 19 maart tot en met 11 september 2022:

Tentoonstelling 'Erfgoed der koloniën'

Wat is er onschuldiger dan een kinderboek? Iedereen heeft ooit leren lezen en kent vast nog het gevoel voorgelezen te worden. Maar uit welke boeken men voorleest hangt sterk af van de culturele, geografische en ook historische context waarin iemand opgegroeid.

Aandacht voor de doorwerking van het Nederlandse slavernijverleden in Nederlandse kinderboeken vanaf 1770 tot heden is om vele redenen de moeite waard. Welke boeken bevatten zinnen of thema’s die vanuit hedendaagse visie wellicht racistisch, discriminerend of aanstootgevend zijn? Hoe kijken we daar nu tegenaan en hoe zag men dat destijds? Dit is de focus die we bij het KinderBoekenHuis kiezen voor een tentoonstelling met bijpassende lezingen, workshops, voorleesmomenten en educatieve activiteiten.

De tentoonstelling 'Ergoed der Koloniën in kinder- en jeugdboeken' is gekoppeld aan de culturele manifestatie Bitterzoet Erfgoed.  
Bitterzoet Erfgoed is een initiatief van Stichting Oude Groninger Kerken, Groninger Museum, Museum aan de A (nu nog Noordelijk Scheepvaartmuseum), Universiteitsmuseum Groningen, Grafisch Museum Groningen, Forum Groningen, Groninger Archieven en Discriminatie Meldpunt Groningen. Onder de noemer Bitterzoet Erfgoed ontwikkelen zij samen tentoonstellingen over het slavernijverleden van Groningen en de effecten op het heden.

Bitterzoet Erfgoed is geïnspireerd op de gids Sporen van het slavernijverleden in Groningen van Margriet Fokken en Barbara Henkes die bij diverse culturele organisaties in Groningen een pijnlijke geschiedenis bloot legde en die ze anders deed laten kijken naar de eigen collecties. De tentoonstelling 'Erfgoed der Koloniën' draagt bij aan bewustwording omdat het zich toespitst op kinderboeken die van grote waarde zijn bij de opvoeding van velen. Deze boeken zijn en blijven, in tegenstelling tot de algemene bibliotheken, een onderdeel van de collectie van het KinderBoekenHuis.

De tentoonstelling is te zien van zaterdag 19 maart tot 11 september 2022
Aanmelden voor de openingslezing om 14:00 van de tentoonstelling op zaterdag 19 maart via: info(at)kinderboekenhuis(dot)eu 

zaterdag 23 april 2022:

Vocale en muzikale dag

In samenwerking met de Regionale Commissie Noord van de KCZB organiseert het KinderBoekenHuis op zaterdag 23 april de Vocale en Muzikale dag. De KCZB is in Nederland de grootste belangenorganisatie voor koren in het algemeen en van christelijke koren in het bijzonder. In de aanloop naar deze dag gaan we dan ook op zoek naar passende liederen in onze collectie. Helpt u ons mee?