Kinderboekenhuis - Winsum (GR)

Schrijf je binnenkort in voor onze digitale nieuwsbrief, dan krijg je al onze activiteiten tijdig in je mailbox. 

 

één zaterdag in de maand, van 15:00 tot 17:00 uur

Schrijf jezelf oké, dag in dag uit! 

Kom naar het KinderBoekenHuis om meer te leren over wat reflectief schrijven voor jou kan betekenen!
Schrijf jezelf oké, dag in dag uit! is een uniek project, in samenwerking met kinderboekenschrijfster en dagboekspecialist Myriam Roelandt en gesteund door het Oranjefonds en Vakland.

Dit is een maandelijkse schrijfactiviteit voor volwassenen. Deelnemen kan eenmalig of maandelijks. Je kunt op de dag zelf aanschuiven of je aanmelden via info(at)kinderboekenhuis(dot)eu. Vraag gerust om meer informatie. We verwelkomen je graag in het KinderBoekenHuis! 

De bijeenkomsten zijn kosteloos.

De geplande data van de bijeenkomsten zijn:
27 mei 2023,  24 juni 2023 en 22 juli 2023

 


1 mei tot juli 2023

kunst en kinderboeken

Vanaf begin mei is in het KinderBoekenHuis te zien de expositie ‘Kunst en kinderboeken’. In deze expositie is zowel aandacht voor kunst in kinderboeken als voor kinderboeken over kunst. Er is o.a. ruimte ingericht voor zwart-wit illustraties, een aantal winnaars van de gouden penseel, ‘oude’ illustraties en boeken over kunst. De invalshoek is ‘kijken’: wat trekt de aandacht, hoe interpreteren we wat we zien, hoe wordt het gewaardeerd. En hoe beïnvloeden tekst en illustraties elkaar. Gedurende deze tentoonstelling zijn de vitrine deuren geopend om vooral de bezoekers uit te nodigen om de boeken zelf ter hand te nemen.

Vrije toegang.

 


14 Januari tot april 2023

Voor de verandering. Expositie Over vernieuwende vrouwelijke kinderboekenschrijvers vanaf 1800 tot nu.

De focus van deze expositie ligt op vrouwenemancipatie en de emancipatie van het kind in kinderboeken. We tonen bekende en minder bekende schrijvers uit onze collectie vanaf 1800 tot nu, van Nederlandse en enkele internationale auteurs. Denk aan Cécile Goekoop-de Jong van Beek en Donk, die eind 19e eeuw een lans brak voor de werkende vrouw, Tine van Berken en haar Amerikaanse inspiratiebron Louisa M. Alcott (van het nog altijd populaire boek ‘Little Women’), Phiny Dick, wier werk van grote invloed was op dat van echtgenoot Marten Toonder, Annie M. G. Schmidt, die rebelleerde tegen het brave kindbeeld dat in haar tijd gepropageerd werd, en Annet Schaap, die in haar sprookjesachtige boeken laat zien dat ook met dood en eenzaamheid het leven goed kan zijn. Vernieuwend hierin zijn (in de tijd dat ze gepubliceerd werden) onder meer feminisme, veranderende man-vrouw verhoudingen, maatschappijkritiek, plaats voor dood en lijden en speels/creatief omgaan met taal.

De tentoonstelling sluit met dit thema aan bij het boek ‘Vraauwlu’ van Sanne Meijer en Iris van den Brand, dat onlangs in het Groningse Museum aan de A gepresenteerd is. Hierin is ook de oprichter van het KinderBoekenHuis, Toos Saal-Zuurveen, opgenomen.

Het boek is bij ons te koop!

Opening van de tentoonstelling: zaterdag 14 januari om 11:00 met welkomstwoord van Ilona Ebels, Manager bibliotheken bij Biblionet Groningen en voorzitter van het KinderBoekenHuis.

Vrije toegang.
 


 

11 maart, van 10.00 tot 15.00

Boekenmarkt

Op zaterdag 11 maart verkoopt het Kinderboekenhuis tweedehands kinderboeken. Het gaat om boeken die dubbel in de collectie staan.

Het Kinderboekenhuis wil op deze manier de boeken een tweede leven geven. De opbrengsten van de verkoop worden gebruikt voor beheer en behoud van de huidige collectie.

Tijdens de markt zijn de medewerkers van het Kinderboekenhuis graag bereid om een rondleiding te geven en iets meer te vertellen over de collectie. Ook vertellen ze graag iets meer over de tentoonstelling “Voor de verandering” met boeken van vrouwelijke schrijvers die in hun tijd vernieuwende kinderboeken schreven. In deze tentoonstelling is ook een plaatsje ingeruimd voor Toos Zaal, de oprichtster van het Kinderboekenhuis

De verkoop begint ’s morgens om 10 uur. Om drie uur gaat de deur weer dicht.


 

22 januari 2023, van 13:00 tot 15:00, In samenwerking met Comité 30 juni 1 juli

Kinderactiviteit met schrijver Rita Stüger van 'A is van Anansi'

In samenwerking met Comité 30 juni 1 juli organiseert het KinderBoekenHuis op zondag 22 januari van 13:00 tot 15:00 een toffe kinderactiviteit met niemand minder dan schrijver Rita Stüger. Recent bracht zij haar boek 'A is van Anansi' uit, waarin alledaagse Surinaamse woorden op een prachtige manier worden uitgebeeld. Met superleuke rijmpjes, van 'Anansi' tot 'Zanderij'. Leuk voor kinderen vanaf ca. 5 jaar, ouders van harte welkom!

Opgeven kan eenvoudig door ons een mailtje te sturen naar info@kinderboekenhuis@eu!

Deelname is gratis!