Kinderboekenhuis - Winsum (GR)

Iedere laatste zaterdag van de maand, van 13:00 tot 15:00

Schrijf jezelf oké, dag in dag uit! 

Kom naar het KinderBoekenHuis om meer te leren over wat reflectief schrijven voor jou kan betekenen!
Schrijf jezelf oké, dag in dag uit! is een uniek project, in samenwerking met kinderboekenschrijfster en dagboekspecialist Myriam Roelandt en gesteund door het Oranjefonds en Vakland.

De bijeenkomsten bestaan uit schrijfsessies gebaseerd op onder andere (re)creatief schrijven en dagboekschrijven. Ze zijn opgebouwd vanuit wetenschappelijk ondersteunde technieken uit het therapeutisch en reflecterend schrijven, met als doel de eigenwaarde en zelfvertrouwen te bevorderen en positieve gevoelens te verbeteren. Door een gewoonte te maken van het schrijven en over je dag na te denken en te reflecteren, ontstaan er positieve gedachten en gewoontes. Dat helpt om je gelukkiger te voelen. 

Dit is een maandelijkse schrijfactiviteit voor iedereen vanaf 18 jaar. Deelnemen kan eenmalig of maandelijks. Je kunt op de dag zelf aanschuiven of je aanmelden via info(at)kinderboekenhuis(dot)eu. Vraag gerust om meer informatie. We verwelkomen je graag in het KinderBoekenHuis! 

De bijeenkomsten zijn kosteloos.

 2 april tot en met 10 september 2022

Tentoonstelling 'Erfgoed der koloniën'

Wat is er onschuldiger dan een kinderboek? Iedereen heeft ooit leren lezen en kent vast nog het gevoel voorgelezen te worden. Maar uit welke boeken men leest en voorgelezen wordt, hangt sterk af van de culturele, geografische en ook historische context waarin iemand opgroeit.

Aandacht voor de doorwerking van het Nederlandse koloniale verleden in kinder- en jeugdboeken vanaf 1770 tot heden is om vele redenen belangrijk. Welke boeken bevatten zinnen of thema’s die vandaag de dag wellicht racistisch, discriminerend of aanstootgevend kunnen zijn? Hoe kijken we daar nu tegenaan en hoe zag men dat in de tijd waarin de boeken werden geschreven? Dit is de focus die we bij het KinderBoekenHuis kiezen voor onze tentoonstelling, met bijpassende lezingen, workshops, voorleesmomenten en educatieve activiteiten.

Bitterzoet Erfgoed
De tentoonstelling 'Erfgoed der Koloniën in kinder- en jeugdboeken' is gekoppeld aan de culturele manifestatie Bitterzoet Erfgoed.  
Bitterzoet Erfgoed is een initiatief van Stichting Oude Groninger Kerken, Groninger Museum, Museum aan de A (nu nog Noordelijk Scheepvaartmuseum), Universiteitsmuseum Groningen, Grafisch Museum Groningen, Forum Groningen, Groninger Archieven en Discriminatie Meldpunt Groningen. Onder de noemer Bitterzoet Erfgoed ontwikkelen zij samen tentoonstellingen over het slavernijverleden van Groningen en de effecten op het heden.

Meer info: www.bitterzoeterfgoed.nl

Bitterzoet Erfgoed is geïnspireerd op de gids Sporen van het slavernijverleden in Groningen van Margriet Fokken en Barbara Henkes. Zij legden bij diverse culturele organisaties in Groningen een pijnlijke geschiedenis bloot en inspireerden tot anders kijken naar de eigen collecties. De tentoonstelling 'Erfgoed der Koloniën' draagt bij aan bewustwording, omdat het zich toespitst op kinder- en jeugdboeken die van grote waarde zijn bij de opvoeding van velen. Deze boeken zijn en blijven, in tegenstelling tot de algemene bibliotheken, een onderdeel van de collectie van het KinderBoekenHuis, zodat het mogelijk blijft om dit verleden te bestuderen.

De tentoonstelling is te zien tot 11 september 2022.
 4 september van 14:00 - 16:00

Lezing auteur Wil Schackmann
Etta Palm: van Nederlands eerste feministe tot staatsvijand

Zondag 4 september geeft schrijver Wil Schackmann in het KinderBoekenHuis een lezing over zijn recent verschenen boek Etta Palm: Van Nederlands eerste feministe tot staatsvijand (mei 2022). In twee uur tijd geeft Schackmann ons een interessant inkijkje in het indrukwekkende leven van de in Groningen geboren Etta Palm (1743 - 1799): feminist, revolutionair en spion.

Schackmann verwierf onder meer bekendheid door zijn reeks kolonieboeken, waaronder De Kinderkolonie (2016).

Locatie: Kerkpad 2, Winsum
Tijd: 14:00 - 16:00 (met pauze)
Entree: Gratis
Opgeven: per mail via info(at)kinderboekenhuis(dot)eu of telefonisch via 0595 443 663


Wanneer het maximum aantal deelnemers is bereikt, wordt dat hieronder op de website geplaatst.

 17 september tot en met 29 oktober 2022

Tentoonstelling: 'gi-ga-groen'

De Kinderboekenweek 2022 is gi-ga-groen! Het KinderBoekenHuis heeft een grote collectie boeken die kinderen helpen om een echte natuurheld te worden. Leer over bijzonder dierenweetjes in informatieve boeken, dompel je onder in spannende verhalen over woeste buitenavonturen of verwonder je over prachtige natuurillustraties in prentenboeken.

Na het bekijken van de tentoonstelling weer lekker naar buiten toe.

Tip: wandel ons 'Rondje Winsum' en leer het mooiste dorp van Nederland op unieke wijze kennen aan de hand van kinderboeken!

Wist je dat..

  • De CPNB jaarlijks de Kinderboekenweek organiseert? Meer info over de Stichting: Over CPNB | CPNB
  • Scholen bij de CPNB een lespakket kunnen aanvragen om het mee te vieren op school? Ze ontvangen dan promotiemateriaal en lessuggesties passend bij (de boeken rondom) het jaarlijkse thema.
  • Op de dinsdagavond voor de start van de Kinderboekenweek het Kinderboekenbal plaats vindt? Tijdens dit feest maakt de CPNB bekend welke boeken er dit jaar in de prijzen vallen. Dat betekent dat we dan weten wie er met de Gouden Griffel en de Gouden Penseel vandoor gaan.

     


1 oktober tot en met 29 oktober 2022

Kleine tentoonstelling: Boeken en Bommen 

Binnen het thema 'Wat een ramp!' van de Maand van de Geschiedenis organiseert het KinderBoekenHuis in Winsum een kleine, maar intrigerende tentoonstelling: 'Boeken en Bommen'. 1672 staat bekend als hét rampjaar in de Nederlandse geschiedenis. Volgens gezegden was "het volk redeloos, de regering radeloos en het land reddeloos". Dit jaar vieren de Groningers 350 jaar Groningens Ontzet, ofwel de overwinning op de vechtlustige bisschop van Münster, Bernard van Galen, beter bekend als 'Bommen Berend'. De tentoonstelling stelt daarom kinderboeken over het rampjaar 1672 en Bommen Berend centraal. Aansluitend bij het thema 'Wat een ramp!' worden ook boeken uit onze bijzondere Tweede Wereldoorlog-collectie tentoongesteld, zoals verzetsboekjes, die niet alleen door de oorlog, maar ook door creativiteit en veerkracht getekend zijn.

Benieuwd naar kinderboeken over andere rampen? Dan ben je bij het KinderBoekenHuis aan het juiste adres.

Leraren opgelet: we hebben een leuke leskoffer beschikbaar binnen het thema Boeken en Bommen! 

 15 oktober 2022, van 14:00 tot 16:00

Kinderactiviteit: Voorleesmiddag en knutselen

Oktober is Kindermaand! Passend bij het thema van de Maand van de Geschiedenis organiseert het KinderBoekenHuis daarom een activiteitenmiddag voor kinderen tussen 8 en 12 jaar.

Pabostudent Aline Boerema draagt een spannend, zelfgeschreven verhaal voor over de jonge Tinus, die in het rampjaar 1672 de terreur van Bommen Berend meemaakt. Aansluitend vindt een knutselactiviteit plaats, waarbij de kinderen een herdenkingsmunt gaan maken die zij naderhand mee naar huis kunnen nemen.

Wanneer: zaterdag 15 oktober
Tijd: 14:00 - 16:00
Voor wie: kinderen tussen 8 - 12 jaar
Opgeven: per mail of telefonisch
Deelname is gratis!