Kinderboekenhuis - Winsum (GR)

Een coronatoegangsbewijs voor een bezoek aan het KinderBoekenHuis is nodig vanaf 13 jaar. 

WOENSDAG 26 januari tot en met 5 FEBRUARI 2022:

nATIONALE VOORLEESDAGEN

Kom naar het KinderBoekenHuis tijdens de Nationale Voorleesdagen 2022! Kies een boek uit, nestel jezelf in een lekkere stoel en vraag een vrijwilliger om voor te lezen. We doen dat graag! 

Op 26 januari 2022 gaat de 19e editie van De Nationale Voorleesdagen van start met Het Nationale Voorleesontbijt, want iedereen weet: voorlezen maakt je leuker! Op 26 januari lezen o.a. H.K.H. Prinses Laurentien, Marjolein Moorman, Mascha Feokistova, Jelle de Jong, Jim Bakkum, Henk van Essen, Klaas Jan Huntelaar, Merel Westrik en Marlijn Weerdenburg voor op bijzondere plekken door heel Nederland. Het Nationale Voorleesontbijt is de start van De Nationale Voorleesdagen 2022 die van woensdag 26 januari t/m zaterdag 5 februari plaatsvinden. Hieronder lees je wat er verder in het KinderBoekenHuis wordt georganiseerd, graag tot dan!

zaterdag 15 januari tot en met 12 maart 2022:

Tentoonstelling 'Natuur en jeugdlectuur'

In samenwerking met de IVN werkgroep Natuur- en Milieueducatie uit Winsum en leerlingen van Terra Winsum - Groen organiseren we in het KinderBoekenHuis een tentoonstelling met aandacht voor de relatie tussen kind en natuur. Hoe worden kinderen en jongeren vanaf 1770 tot heden via geschreven teksten enthousiast gemaakt over de natuur? Welke kinderboeken zijn echt bepalend geweest in het waarderen van flora en fauna? Prachtige exemplaren van bijvoorbeeld 'De Kleine Johannes' van Frederik van Eeden laten we zien naast mooie en bijzondere objecten uit de natuur. We toveren onze vitrines om in een waar rariteitenkabinet. Kom gerust een kijkje nemen en blijf je verbazen over de wonderlijke natuur.

De leden van de IVN werkgroep NME Winsum willen jong en oud laten beleven hoe leuk, gezond én belangrijk natuur is. Dat doen ze vooral door het aanbieden van buitenlessen voor scholen en nu dus ook met het inrichten van een expositie in het KinderBoekenHuis te Winsum. Zelf leren en doen staan altijd centraal. Voor kinderen en volwassenen zijn er daarom ook bijpassende doe-activiteiten gedurende de looptijd van deze tentoonstelling. 

Meer informatie: www.natuureducatie-winsum.nl
Facebookpagina: https://www.facebook.com/natuureducatiewinsum

De tentoonstelling is tot 12 maart 2022 te zien in de vitrines van het KinderBoekenHuis. Ook buiten openingstijden zijn de vitrines goed te bekijken. Houd deze agenda in de gaten voor bijpassende activiteiten!

Boekenpakket NATUUR!
Als speciale bijpassende actie hebben we mooie boekenpakketten samengesteld met boeken vol dierenverhalen. Voor slechts 5 euro kunt u zo'n mooi pakket met minimaal tien prachtige boeken ophalen bij het KinderBoekenHuis. Reserveer eenvoudig een boekenpakket via: info(at)kinderboekenhuis(dot)eu of kom langs tijdens openingstijden.

Donderdag 27 januari tot woensdag 2 februari 2022:

Week van de Poëzie:natuur!

Het grootste poëziefeest van de Lage Landen wordt in 2022 voor de tiende keer gevierd! Van Alkmaar tot Winsum, van peuterklas tot leesgroep, iedereen doet mee! Acties en activiteiten worden overal te lande opgezet om poëzie te vieren.

Kom naar het KinderBoekenHuis voor gedichten in de week van de poëzie. We zijn open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 14:00. Het thema van de week van de poëzie is NATUUR. We hebben vele gedichten voor je klaargelegd die we graag laten horen of die je zelf kunt lezen en er is altijd iemand met wie je over gedichten kunt praten onder het genot van een kopje koffie, thee of limonade. 

Wie kent bijvoorbeeld de gedichten uit het gedichtenboek geschreven door Hiёronymus van Alphen in 1778 met de titel: ‘Proeve van kleine gedigten voor kinderen’. We lezen je er graag uit voor. Van Alphen hield van taal en schreef al snel twee vervolgboekjes hierop. In deze boeken staan versjes waarin liefde, geluk, maar ook deugd voorop staan. Er was veel behoefte aan en er werden dan ook veel exemplaren van gedrukt. Tot ver in de 19de eeuw was dit boek een van de meest verkochte en gelezen kinderboeken, waarschijnlijk doordat het zo goed geschreven was, en zeker niet alleen door de wijze lessen. Kinderen kenden de gedichtjes uit hun hoofd, zo vaak werden ze voorgelezen. Deze en vele andere gedichtenbundels en boeken hebben we voor je in onze collectie. 

zaterdag 29 januari 2022:

Dichter bij de natuur: Kasper Peters 

Taal is het mooiste speelgoed van de wereld!

Kasper Peters komt naar het KinderBoekenHuis om te vertellen over zijn lievelingsspeelgoed: de TAAL. Kasper Peters heeft iets met natuur, Groningen en met taal. Hij is voormalig stadsdichter van Groningen, wordt gelukkig van het geven van poëzieworkshops. Zijn werk verschijnt in verschillende literaire tijdschriften, boeken en bloemlezingen. Daarnaast geeft hij poëzielessen op scholen en op de Groningse kunstacademie Minerva. In 2018 is zijn gedichtenbundel met kinderpoezië verschenen: Vogelzwemvliegvis. Het gedicht 'De bende van a en e' won in 2020 een poeziëster van het Poeziëcentrum. Momenteel schrijft hij nieuwe kindergedichten en werkt hij aan verschillende prentenboeken. 

Kasper vertelt op zaterdag 29 januari vanaf 12 uur in het KinderBoekenHuis over het dagdromen en de taal. Natuurlijk neemt hij ook zijn mooiste gedichten mee. Dit wordt een middag om nooit te vergeten! Kom je ook? 

Aanmelden kan via: info(at)kinderboekenhuis(dot)eu of bij de medewerkers in het KinderBoekenHuis.

zaterdag 29 januari:

voor Volwassenen:

schrijf jezelf oké, dag in dag uit!

Schrijf jezelf oké, dag in dag uit! is een uniek project in samenwerking met kinderboekenschrijfster en dagboekspecialist Myriam Roelandt

Kom naar het KinderBoekenHuis om meer te leren over wat reflectief schrijven voor jou kan betekenen!
De bijeenkomsten bestaan uit schrijfsessies gebaseerd op onder andere (re)creatief schrijven en dagboekschrijven. Ze zijn opgebouwd vanuit wetenschappelijk ondersteunde technieken uit het therapeutisch en reflecterend schrijven met als doel de eigenwaarde en zelfvertrouwen te bevorderen, positieve gevoelens te verbeteren. Door een gewoonte te maken van het schrijven en over je dag na te denken en te reflecteren, ontstaan er positieve gedachten en gewoontes. Dat helpt om je gelukkiger te voelen.

Genoeg inspiratie in huis
Naast ieders eigen leven om over te schrijven biedt onze collectie bijzondere aanknopingspunten om te reflecteren op het leven. Denk alleen al aan de boeken uit je eigen jeugd of bijvoorbeeld het dagboek van Anne Frank. We werken op papier, je kunt je eigen laptop meenemen of je mag je schrijfwerk uitwerken op een computer in het KinderBoekenHuis. De bijeenkomsten draaien om gezelligheid en ontmoetingen, juist in een tijd waarin we dit zo hard nodig hebben! We starten, gezien de huidige situatie, met een veilige kleine groep van maximaal vier deelnemers. Daarbij volgen we de richtlijnen van de overheid. Aanmelden is nodig en kan via: info(at)kinderboekenhuis(dot)eu

Schrijf jezelf oké, dag in dag uit!
Dit is een maandelijkse schrijfactiviteit voor iedereen vanaf 19 jaar. Je kunt eenmalig deelnemen of iedere maand weer aansluiten. We werken met aanmeldingen en er is per keer plaats voor een beperkt aantal deelnemers. Vraag gerust om meer informatie. We verwelkomen je graag in het KinderBoekenHuis te Winsum! 

Schrijfactiviteit voor volwassenen
Data en tijd: iedere laatste zaterdag van de maand in het KinderBoekenHuis,

  • 29 januari 13:00 - Thema: Natuur!
  • 26 februari 13:00
  • 26 maart 13:00
  • 30 april 13:00
  • 28 mei 13:00

Voor iedereen is de eerste bijeenkomst kosteloos, we starten om 13:00, graag tot dan!

zaterdag 12 februari 2022

Darwindag: vogelkuier

Het KinderBoekenHuis te Winsum heeft ontzettend veel boeken over vogels! Dit blijkt ook een dankbaar onderwerp voor vele Nederlandse kinderboekenschrijvers en prentenboekenillustratoren door de jaren heen. Op 12 februari 1809 werd Charles Darwin geboren en daarom is het ook dit jaar op 12 februari DARWINDAG. In de geest van Darwin zijn we dan ook heel blij dat we met Maricée Ten Bosch, vrijwilliger voor Vogelbescherming Nederland, een VOGELKUIER kunnen ondernemen en daarna lekker lezen in onze vogelboeken. Meld je vandaag nog aan en wandel zaterdag 12 februari mee met Maricée! 

gaan zonder vooropgezet plan
we volgen onze oren, onze ogen
laten ons verrassen
waar brengen de vogels ons naar toe?

Meer informatie: www.zwerfvogel.nl

Vertrekpunt: KinderBoekenHuis
De vogelkuier is een mooie wandeling van ongeveer een uur en gaat door het mooie Obergum/Winsum. Neem een verrekijker mee als je die hebt! 

Datum en tijd: 12 februari start om 10:30 
Bij terugkomst in het KinderBoekenHuis kunnen de mooiste boeken vol vogelverhalen bekeken worden en staat een lekker warm drankje (koffie/thee/chocolademelk) klaar voor de wandelaars. Aanmelden is nodig en kan via: info(at)kinderboekenhuis(dot)eu

zaterdag 4 september 2021 tot en met 6 maart 2022:

Tentoonstelling 'Ode' in Groningen

Een van onze mooie prentenboeken is te bezichtigen tijdens de tentoonstelling 'Ode' in het Noordelijkscheepvaart Museum in Groningen. Klik op de volgende link voor een filmpje over deze overdracht:  SCHATKAMERS IN DE PROVINCIE GRONINGEN: KinderBoekenHuis - YouTube 

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum verandert in het Museum aan de A: een algemeen historisch museum voor heel Groningen. Dit nieuwe museum opent naar verwachting zijn deuren in 2024. De tentoonstelling ODE – 90 jaar Noordelijk Scheepvaartmuseum is niet alleen een eerbetoon aan het scheepvaartmuseum maar ook aan verschillende musea en culturele schatkamers in de provincie. 

De tentoonstelling is te zien van zaterdag 4 september 2021 tot en met 6 maart 2022 in het Noordelijk Scheepvaartmuseum (Brugstraat 24, Groningen).

Meer info: Home (noordelijkscheepvaartmuseum.nl)

zaterdag 12 maart 2022:

NLDoet actie: Boekenmarkt

Het Oranje Fonds organiseert op 11 en 12 maart 2022, samen met duizenden sociaalmaatschappelijke organisaties in het land, weer NLdoet; de grootste vrijwilligersactie van Nederland. NLdoet zet vrijwilligerswerk in de spotlights en nodigt iedereen uit om een dagje het verschil te maken en ertoe te doen!

Voor een grote boekenmarkt op zaterdag 12 maart vragen we extra vrijwilligers die het leuk vinden om kinderboeken uitzoeken en klaar te zetten bij het KinderBoekenHuis in Winsum. Het gaat ook om onuitgezochte schenkingen van kinderboeken die nog uitgezocht en eventueel in onze collectie opgenomen moeten worden. Het is een leuke gelegenheid om kennis te maken met de werkzaamheden en vrijwillige medewerkers van het KinderBoekenHuis. 

Veel boeken zullen een feest van herkenning zijn. We maken er een gezellige dag van samen! En aan het einde van de dag mag u het mooiste boek (uit de verkoop) mee naar huis nemen. 

Aanmelden kan via de website van NLDOET!

zaterdag 19 maart tot en met 11 september 2022:

Tentoonstelling 'Erfgoed der koloniën'

Wat is er onschuldiger dan een kinderboek? Iedereen heeft ooit leren lezen en kent vast nog het gevoel voorgelezen te worden. Maar uit welke boeken men voorleest hangt sterk af van de culturele, geografische en ook historische context waarin iemand opgegroeid.

Aandacht voor de doorwerking van het Nederlandse slavernijverleden in Nederlandse kinder- en jeugdboeken vanaf 1770 tot heden is om vele redenen de moeite waard. Welke boeken bevatten zinnen of thema’s die vanuit hedendaagse visie wellicht racistisch, discriminerend of aanstootgevend zijn? Hoe kijken we daar nu tegenaan en hoe zag men dat destijds? Dit is de focus die we bij het KinderBoekenHuis kiezen voor een tentoonstelling met bijpassende lezingen, workshops, voorleesmomenten en educatieve activiteiten.

De tentoonstelling 'Erfgoed der Koloniën in kinder- en jeugdboeken' is gekoppeld aan de culturele manifestatie Bitterzoet Erfgoed.  
Bitterzoet Erfgoed is een initiatief van Stichting Oude Groninger Kerken, Groninger Museum, Museum aan de A (nu nog Noordelijk Scheepvaartmuseum), Universiteitsmuseum Groningen, Grafisch Museum Groningen, Forum Groningen, Groninger Archieven en Discriminatie Meldpunt Groningen. Onder de noemer Bitterzoet Erfgoed ontwikkelen zij samen tentoonstellingen over het slavernijverleden van Groningen en de effecten op het heden. Meer info: www.bitterzoeterfgoed.nl

Bitterzoet Erfgoed is geïnspireerd op de gids Sporen van het slavernijverleden in Groningen van Margriet Fokken en Barbara Henkes die bij diverse culturele organisaties in Groningen een pijnlijke geschiedenis bloot legde en die ze anders deed laten kijken naar de eigen collecties. De tentoonstelling 'Erfgoed der Koloniën' draagt bij aan bewustwording omdat het zich toespitst op kinder- en jeugdboeken die van grote waarde zijn bij de opvoeding van velen. Deze boeken zijn en blijven, in tegenstelling tot de algemene bibliotheken, een onderdeel van de collectie van het KinderBoekenHuis.

De tentoonstelling is te zien van 19 maart tot 11 september 2022
Heel trots zijn we dat taalkunstenaar en rapper Rayvano de tentoonstelling met een Spoken Word optreden komt openen!
Aanmelden voor dit openingsoptreden op zaterdag 19 maart om 13:00 kan via: info(at)kinderboekenhuis(dot)eu 

zaterdag 23 april 2022:

Vocale en muzikale dag

In samenwerking met het KinderBoekenHuis organiseert de Regionale Commissie Noord van de KCZB op zaterdag 23 april de Vocale en Muzikale dag. De KCZB is in Nederland de grootste belangenorganisatie voor koren in het algemeen en van christelijke koren in het bijzonder. In de aanloop naar deze dag gaan we dan ook op zoek naar passende liederen in onze collectie. Helpt u ons mee? 

zaterdag 17 september tot en met 1 november 2022:

Tentoonstelling: 'gi-ga-groen'

In bomen klimmen en diersporen zoeken in het bos, zandkastelen maken of vliegeren op het strand, een hut bouwen of picknicken in het park of vogels spotten en een moestuintje maken in je eigen tuin. De natuur is overal om ons heen. Buiten is er van alles te ontdekken en te doen.

Er zijn heel veel boeken die kinderen helpen een echte natuurheld te worden. Ga mee op avontuur om al het moois van de natuur te zien! Leer over bijzonder dierenweetjes in informatieve boeken, dompel je onder in spannende verhalen over woeste buitenavonturen of verwonder je over prachtige natuurillustraties in prentenboeken. Kom daarna mee naar buiten.

De Kinderboekenweek 2022 is gi-ga-groen! 

In het Kinderboekenhuis is vanaf de opening op 17 september een mooie bijpassende tentoonstelling te zien. Boordevol kinderboekentips bij het thema Gi-ga-groen! Kom langs en laat je verrassen!

Wist je dat..

  • De CPNB jaarlijks de Kinderboekenweek organiseert? Meer info over de Stichting: Over CPNB | CPNB
  • Scholen bij de CPNB een lespakket kunnen aanvragen om het mee te vieren op school? Ze ontvangen dan promotiemateriaal en lessuggesties passend bij (de boeken rondom) het jaarlijkse thema.
  • Op de dinsdagavond voor de start van de Kinderboekenweek het Kinderboekenbal plaats vindt? Tijdens dit feest maakt de CPNB bekend welke boeken er dit jaar in de prijzen vallen. Dat betekent dat we dan weten wie er met de Gouden Griffel en de Gouden Penseel vandoor gaan.

We hebben er zin in!