Kinderboekenhuis - Winsum (GR)

Iedere laatste zaterdag van de maand, van 15:00 tot 17:00

Schrijf jezelf oké, dag in dag uit! 

Kom naar het KinderBoekenHuis om meer te leren over wat reflectief schrijven voor jou kan betekenen!
Schrijf jezelf oké, dag in dag uit! is een uniek project, in samenwerking met kinderboekenschrijfster en dagboekspecialist Myriam Roelandt en gesteund door het Oranjefonds en Vakland.

Dit is een maandelijkse schrijfactiviteit voor volwassenen. Deelnemen kan eenmalig of maandelijks. Je kunt op de dag zelf aanschuiven of je aanmelden via info(at)kinderboekenhuis(dot)eu. Vraag gerust om meer informatie. We verwelkomen je graag in het KinderBoekenHuis! 

De bijeenkomsten zijn kosteloos.

Volgende bijeenkomsten 2022:
26 november en 17 december

 


12 november van 10:00 - 16:00
BOEKENMARKT!  

12 november: BOEKENMARKT! Van 10:00 tot 16:00. Super leuk te combineren met de Sinterklaasintocht of onze eigen kinderboeken-speurtocht door Winsum! :)

Koop tijdens de boekenmarkt schitterende preloved, tweedehands kinderboeken. Om te lezen, tijdens de feestdagen cadeau te doen, of gewoon sierlijk in je interieur! Met een selectie bijzondere Sinterklaas-, Kerst- en pop-upboeken! Kom met ons in de feestdagenstemming! 

CADEAUTIP! Tevens te bewonderen én te koop: het bijzondere werk van geprezen illustrator en natuurliefhebber Marieke ten Berge (boek 'Noord' 2021, kaarten en posters)! 

 


13 september van 12:00 - 14:00
te gast:
Illustrator van Noord (2021), Marieke ten Berge 
+ interactief dieren tekenen

'Het alledaagse in alle schoonheid portretteren' is wat illustrator Marieke ten Berge doet met haar prachtige illustraties. 

Tijdens de opening van onze nieuwe tentoonstelling zal Ten Berge een interessant inkijkje geven in haar werk als illustrator. Zij neemt origineel werk en haar schetsboeken mee. Ze zal vertellen over waarom zij het boek Noord (2021) heeft gemaakt en geeft een voorproefje van hoe haar kunst tot stand komt. 

Altijd al dieren willen tekenen, maar geen idee hoe je dit doet? Ten Berge zal je tijdens haar workshop tips en tricks meegeven die je meteen kunt toepassen! Voor potlood en papier wordt gezorgd, maar neem gerust je eigen schetsboek mee!

Neem een kijkje op https://marieketenberge.nl/ 

Inloop: 12:00 
Vrije toegang
Duur praatje + tekenen: ca. 1 uur

Daarna gezellig napraten met een hapje en drankje!24 september, 10:30

Boekpresentatie Myriam Roelandt

Boekpresentatie van schrijver Myriam Roelandt over haar nieuwe boek: 'Wie is toch die vreemde vogel?' Een intrigerend boek over adoptie. Wees welkom!

Donderdag 22 september is Myriam live bij Omroep Het Hogeland, om 17:00 in Cult'uurtje, waar zij vertelt over haar nieuwe boek.30 september om 15:00 

Feestelijke opening 'Rondje Winsum'!
Met oud-burgemeester van Winsum Rinus Michels

Hoera! Onze unieke wandelroute door Winsum aan de hand van kinderboeken is nu eindelijk te lopen! En dat verdient een feestje. 30 september vindt de officiële opening plaats in het KinderBoekenHuis. Kom het gezellig met ons meevieren! Opgeven is niet nodig.

Ons nieuwe Rondje Winsum is een leuke wandelroute die het mogelijk maakt om het mooiste dorp van Nederland te (her)ontdekken aan de hand van kinderboeken! Een speurtocht die uitermate geschikt is voor kinderen van 4 tot 10 jaar, om samen met ouders/grootouders/verzorgers te lopen. Aan de hand van foto's, boeken en een plattegrond je weg vinden door het prachtige, historische Winsum. Alle boeken van de route zijn aanwezig in het KinderBoekenHuis. Drie boeken op de route leiden naar iets lekkers!september tot en met december! WEGENS SUCCES VERLENGD!

Tentoonstelling Gi-ga-groen!
Van Reinaert de vos tot Noord
De eeuwenoude relatie tussen mens en dier in kinderboeken vanaf 1800 tot nu.

In het kader van kinderboekenweekthema Gi-ga-groen! stelt het KinderBoekenHuis de relatie tussen mens en dier in kinderboeken vanaf 1800 tot nu centraal. Sommige verhalen dateren al van veel eerder, zoals de bekende vertellingen van De Vos Reynaerde, die oorsprong vonden in de dertiende eeuw, of de fabels van Jean de La Fontaine (1621 - 1695), waarvan prachtige antiquarische drukken te bezichtigen zullen zijn. Auteur Marie Leopold gaf haar lezers eind 19e eeuw stof tot nadenken over onze trouwe viervoeters met Dolly. Het leven van een witten poedel door hemzelf verteld. Er zijn verder schitterende Verkade-albums uit de eerste helft van de 20ste eeuw te bewonderen, waaronder van Jac. P. Thijsse (1865 - 1945). Ook kun je je vergapen aan de soms wat ‘bizarre’ maar altijd inspirerende ontmoetingen tussen de dieren uit de wereld van Toon Tellegen. Hedendaagse kinderboeken zoals het prachtige Noord (2021) van Marieke ten Berge en Jesse Goossens inspireren lezers over het belang van zorg (leren) dragen voor de planeet. Gespreksstof gegarandeerd!

Op 13 september om 12:00 zal de tentoonstelling met een interactieve workshop van illustrator Marieke ten Berge worden geopend. Haar werk zal tevens tentoon worden gesteld en kan gedurende de expositie worden gekocht. 

Hoe is de relatie tussen mensen en dieren in kinderboeken door de tijd heen zichtbaar? Wat kunnen wij mensen leren als wij ons proberen te verplaatsen in de leefwereld van dieren? Waarom is het belangrijk dat mensen zich bewust worden van onze impact op de natuur? Hoe dragen dieren in kinderboeken bij aan het bespreekbaar maken van complexe thema's? En nog veel meer.

Tip: De tentoonstelling is door ouders/verzorgers en hun kleintjes leuk te combineren met onze gloednieuwe wandelroute: ‘Rondje Winsum’! Een speurtocht door Winsum aan de hand van kinderboeken, voor kinderen tot 10 jaar.


1 oktober van 12:00 - 13:00
Boekbespreking en lunch (GECANCELED!)

Boekbespreking met lunch, voor volwassenen. Gezellig samen lezen en lunchen. Bring your own lunch! 
Thema: de relatie tussen mens en dier in kinderboeken. Deelname is gratis.8 oktober van 12:00 - 13:00
Boekbespreking en lunch

Boekbespreking met lunch voor volwassenen. Gezellig samen lezen en lunchen. Bring your own lunch! 
Titel: 'Tarka de otter' (1927) van Henry Williamson, met Jan Langelaar van IVN Natuureducatie.
Deelname is gratis. Voor kinderen vindt 's middags een excursie plaats, zie hieronder.8 oktober van 14:00 - 15:30

Kinder-Excursie Gi-ga-groen!
IS Winsum ook het groenste dorp?

In samenwerking met IVN Natuureducatie en dorpsgidsen winsum!

Oktober is Kindermaand! In het kader van onze tentoonstelling binnen kinderboekenweekthema Gi-ga-groen! organiseren we op zaterdagmiddag 8 oktober in samenwerking met IVN en Dorpsgidsen Winsum een speurtocht voor kinderen. De kinderen krijgen een leuke klus toebedeeld, namelijk: onderzoeken of Winsum niet alleen het allermooiste, maar ook het allergroenste dorp van Nederland is! 

Op een aantal punten in het dorp zullen de kinderen een onderzoekje doen naar de biodiversiteit op die plaats, denk aan waterbeestjes, bodemdiertjes, stoepplantjes. 

Voor kinderen tot en met 10 jaar (+1 ouder per kind).
Deelname is gratis
Opgeven per mail via: jan.langelaar(at)home(dot)nl 

Beperkt aantal plaatsen beschikbaar.1 oktober tot en met 29 oktober 2022

Kleine tentoonstelling: Boeken en Bommen 

Binnen het thema 'Wat een ramp!' van de Maand van de Geschiedenis organiseert het KinderBoekenHuis in Winsum een kleine, maar intrigerende tentoonstelling: 'Boeken en Bommen'. 1672 staat bekend als hét rampjaar in de Nederlandse geschiedenis. Volgens gezegden was "het volk redeloos, de regering radeloos en het land reddeloos". Dit jaar vieren de Groningers 350 jaar Groningens Ontzet, ofwel de overwinning op de vechtlustige bisschop van Münster, Bernard van Galen, beter bekend als 'Bommen Berend'. De tentoonstelling stelt daarom kinderboeken over het rampjaar 1672 en Bommen Berend centraal. Aansluitend bij het thema 'Wat een ramp!' worden ook boeken uit onze bijzondere Tweede Wereldoorlog-collectie tentoongesteld, zoals verzetsboekjes, die niet alleen door de oorlog, maar ook door creativiteit en veerkracht getekend zijn.

Benieuwd naar kinderboeken over andere rampen? Dan ben je bij het KinderBoekenHuis aan het juiste adres.

Leraren opgelet: we hebben een leuke leskoffer beschikbaar binnen het thema Boeken en Bommen! 

 15 oktober 2022, van 14:00 tot 16:00

Kinderactiviteit: Voorleesmiddag en knutselen

Oktober is Kindermaand! Passend bij het thema van de Maand van de Geschiedenis organiseert het KinderBoekenHuis daarom een activiteitenmiddag voor kinderen tussen 8 en 12 jaar.

Pabostudent Aline Boerema draagt een spannend, zelfgeschreven verhaal voor over de jonge Tinus, die in het rampjaar 1672 de terreur van Bommen Berend meemaakt. Aansluitend vindt een knutselactiviteit plaats, waarbij de kinderen een herdenkingsmunt gaan maken die zij naderhand mee naar huis kunnen nemen.

Wanneer: zaterdag 15 oktober
Tijd: 14:00 - 16:00
Voor wie: kinderen tussen 8 - 12 jaar
Opgeven: per mail of telefonisch
Deelname is gratis!