Kinderboekenhuis - Winsum (GR)

Kinderboekenhuis Winsum A3_4.indd

Het KinderBoekenHuis in Winsum is het resultaat van de passie van Toos Saal - Zuurveen, een sociaal-historicus met een bijzondere belangstelling voor jeugdliteratuur. Haar verzameling kinderboeken is ondergebracht in museum en bibliotheek het KinderBoekenHuis - de verzameling wordt nog wekelijks aangevuld met schenkingen.

Het KinderBoekenHuis wordt op dit moment gerund door zo'n twaalf vrijwilligers en ondersteund door een bestuur van vijf vrijwilligers. We kunnen altijd meer betrokkenheid gebruiken om de passie van Toos levend te houden.

vacatures

Het KinderBoekenHuis is op zoek naar: Enthousiaste vrijwilligers

Onze beschikbare functies:

Schoonmaker 
We zoeken per direct iemand die het KinderBoekenHuis kan schoonmaken op maandagen. Heb je interesse? Bel gerust: 0595 - 44 36 63

Mentor nieuwe vrijwilligers
In samenwerking met Centrum Vrijwilligerswerk het Hogeland zijn we op zoek naar een mentor die vrijwilligers wil begeleiden bij het KinderBoekenHuis.
 

Als mentor begeleid je mensen om mee te doen in het sociaal maatschappelijke leven in de gemeente Het Hogeland en bij het KinderBoekenHuis in het bijzonder. Je helpt mensen op weg, legt dingen uit, wijst iemand de weg, bent het eerste aanspreekpunt en doet weer een stapje terug als men zichzelf goed genoeg kan redden.
Er zijn mensen die graag mee zouden doen, maar die dit door persoonlijke omstandigheden niet helemaal zelfstandig kunnen. Denk daarbij aan mensen die de Nederlandse taal nog niet voldoende spreken en de weg nog niet kennen in de Nederlandse samenleving. Centrum Vrijwilligerswerk Het Hogeland heeft positieve ervaring opgedaan met het inzetten van vrijwillige mentoren ter ondersteuning van deze groepen mensen in het vrijwilligerswerk.

De nieuwe Inburgeringswet die per 1 januari 2022 inwerking treedt vraagt van mensen die nieuw zijn in Nederland dat ze vrij snel na de huisvesting in de gemeente meedoen in het maatschappelijke leven. Niet, zoals het nu is geregeld, eerst een Inburgeringstraject van 3 jaar doorlopen, maar direct deelnemen aan de Nederlandse samenleving. Naast deze groep zijn er ook mensen die om andere redenen hulp nodig hebben bij het meedoen in het maatschappelijke leven. Bijvoorbeeld mensen met een psychiatrische aandoening, fysieke belemmeringen of een licht verstandelijke beperking.

Mentoren krijgen een aantal trainingen aangeboden in voorbereiding op hun mentorschap. Daaraan zijn geen kosten verbonden. De training start in januari 2022. Aanmelden of vragen hierover? Neem contact op met Centrum vrijwilligerswerk Het Hogeland. info(at)centrumvrijwilligerswekhethogeland(dot)nl of met Barbara van den Burg 06-21815772 of neem contact op met het KinderBoekenHuis.

Gastvrouw/gastheer
Vindt u het leuk om gasten in het KinderBoekenHuis te ontvangen? Gezellig een kopje koffie of thee te schenken en te praten over hun liefde voor kinderboeken? Dan is een rol als gastvrouw of gastheer net wat voor u! De werkzaamheden bestaan uit het verwelkomen en te woord staan van bezoekers, het bedienen van de kassa (verkoop van boeken en artikelen uit de winkel), de telefoon aannemen en het fungeren als gastvrouw/gastheer, wekelijks en/of bij bijzondere evenementen en activiteiten.
Iedere nieuwe baliemedewerker krijgt een gedegen uitleg en zal een paar keer meelopen met een ervaren medewerker voordat ze zelf aan de slag gaan. We zoeken baliemedewerkers die bij voorkeur 1 dagdeel in de week en 1 à 2 x in de maand een dag in het weekend beschikbaar zijn. Maar ook oproepkrachten die incidenteel kunnen of willen werken zijn van harte welkom!

Iedere nieuwe medewerker bij het KinderBoekenHuis krijgt een introductie-rondleiding door een ervaren vrijwilliger om kennis te nemen van de geschiedenis en de collectie. Ook ontvangt u van het museum achtergrondinformatie over Toos Saal Zuurveen en haar boek zodat u zich kunt inlezen in de fascinerende ontstaansgeschiedenis van de Stichting. Nieuwe vrijwilligers lopen meerdere keren mee met een vrijwilliger die al langer voor het museum werkt. Zo raakt u snel op de hoogte van de praktische zaken die te maken hebben met opstarten en afsluiten van de dag. Daarna wordt u ingeroosterd op de dagen waarop u beschikbaar bent.

Collectiebeheerder
Vindt u het interessant om achtergrondonderzoek te doen naar de boeken in onze collectie en een bijdrage te leveren aan het beheren van de collectie? Onderhoud, rubriceren, catalogiseren zijn enkele van de verschillende soorten werkzaamheden. Onderzoek doen naar en teksten schrijven over kinderboeken uit de collectie voor zowel intern en extern gebruik. We zijn op zoek naar een collectiebeheerder die nauwkeurig kan werken en graag onze antiquarische collectie beter wil leren kennen.

We werken met een eigen registratiesysteem. Je wordt ingewerkt door een van onze ervaren vrijwillige medewerkers. 

Technicus
Voor automatisering zoeken we een beheerder en technische vraagbaak. Wij onderhouden een collectie met 30.000 oude en antieke kinderboeken. We zijn op zoek naar iemand die, waar nodig is, zijn of haar handigheid beschikbaar wil stellen voor het technische onderhoud van de websites en de server. We werken met een server met de database van de collectie en twee websites en die vragen zo nu en dan aandacht van een technicus. De vrijwilligers die de boeken beheren komen zo nu en dan problemen tegen waar ze niet alleen uitkomen. Ook zijn er zo nu en dan problemen van technische aard waarbij men graag back-up van een techneut wil hebben.

Je wordt dan één van de twee techneuten van het team. Je wordt ingewerkt door onze huidige technische man. Het is wenselijk dat bij absentie van één van de twee dat alles door kan draaien. Gemiddeld zullen deze werkzaamheden slechts op één dagdeel per week of een paar vragen per maand uitkomen. Voor verdere inlichtingen rondom deze functie kan je mailen met Freerk Jongsma (freerk55(at)gmail(dot)com)

Educatief medewerker
In het KinderBoekenHuis zijn enkele leskisten beschikbaar om uitgeleend te worden aan het onderwijs. Voor de coördinatie, begeleiding en het onderhouden van contacten met scholen zoeken we een enthousiaste medewerker. De werkzaamheden bestaan verder uit het bedenken en begeleiden van educatieve activiteiten zoals voorleesmiddagen, workshops en kinderfeestjes. Ook het vertellen over het ontstaan, de functie en de waarde van het KinderBoekenHuis, evenals het geven van rondleidingen kan tot de taken behoren. Affiniteit met kinderen is een pré.

Bent u geïnteresseerd in de geschiedenis van Nederlandse kinderboeken en zoekt u een inspirerende en zinvolle invulling voor de uurtjes die u overheeft? Meldt u dan aan als educatie vrijwilliger bij het KinderBoekenHuis! We zoeken enthousiaste mensen die minimaal 2 dagdelen per maand kunnen werken.

PR en Marketing

Bent u bedreven in digitale communicatiemiddelen? De prachtige collectie van het KinderBoekenHuis verdient het om op een frisse, innovatieve, digitale manier verteld te worden aan ons diverse publiek. Daarom nodigen we u van harte uit om ons daarbij te helpen. We zoeken iemand die onze website actueel en fris houdt. Naast persberichten schrijven en opsturen naar de (lokale) nieuwskanalen is het tegenwoordig ook van belang via Facebook, Instagram en eventueel ander digitale middelen te werken aan bredere bekendheid van de collectie van het KinderBoekenHuis.

Deze functie zou ook goed via thuiswerken uitgevoerd kunnen worden. We zoeken digitaal handige vrijwilligers die hiervoor minimaal 1x per week een dagdeel beschikbaar zijn.  

Facilitair / klussen
Bent u een beetje technisch, dan zijn er ook op dat terrein allerlei activiteiten. Een vlaggenstokhouder repareren, boekenkast timmeren of blad van het dak vegen? Er is in en rondom het KinderBoekenHuis altijd van alles te doen, waar we iemand met een paar handige handen zeer welkom is. 

Voor deze functie worden geen vaste dagen ingeroosterd maar zijn werkzaamheden vooral op afroep wenselijk. 

Extra activiteiten
Het museum organiseert graag extra activiteiten, zoals wisselende exposities, kindermiddagen, open dagen, lezingen, ontvangsten, enz. Vindt u het leuk om hieraan uw steentje bij te dragen? Naast het “normale” vrijwilligerswerk zijn er allerlei incidentele activiteiten waarbij we uw hulp goed gebruiken kunnen.  Of bent u handig met teksten of juist met cijfers? Houdt u van onderzoek doen en/of organiseren? Neem gerust contact op om te horen welke werkzaamheden voor u geschikt zijn. 

Interesse?
Voor vragen, uitgebreidere functieomschrijvingen of voor het afspreken van een kennismakingsgesprek kunt u mailen naar
info(at)kinderboekenhuis(dot)eu of bel: 0595 - 44 36 63