Kinderboekenhuis - Winsum (GR)

Het KinderBoekenHuis is het resultaat van de passie van Toos Saal-Zuurveen, een sociaal-historicus met een bijzondere belangstelling voor kinder- en jeugdlectuur. Haar verzameling kinderboeken is ondergebracht in museum en bibliotheek het KinderBoekenHuis. De collectie bestaat uit 30.000 titels vanaf 1770 tot nu.

Het KinderBoekenHuis wordt op dit moment gerund door zo´n vijftien vrijwilligers en ondersteund door een bestuur van vijf vrijwilligers. We kunnen altijd meer betrokkenheid gebruiken om de passie van Toos levend te houden.

Kom jij ons team versterken?


 

 

 

 

 

 

 

Actuele vacatures

Het KinderBoekenHuis in Winsum zoekt per direct een

Externe coördinator

In een prachtig verbouwd pand, naast de Nicolaïkerk in Winsum, herbergt het KinderBoekenHuis één van de grootste collecties Nederlandstalige kinder- en jeugdboeken. De verzameling van zo'n dertigduizend boeken is om te lezen en te lenen en soms om te kopen. We ‘runnen’ het KinderBoekenHuis met een groep van ongeveer 20 vrijwilligers, gesteund door 350 donateurs en diverse sponsorbedrijven.

De doelen van het KinderBoekenHuis zijn:

 • Het verzamelen, bewaren en ontsluiten van kinder- en jeugdlectuur uit het Nederlandse taalgebied.

 • Het kinder- en jeugdboeken bezit toegankelijk maken voor iedereen die hierin is geïnteresseerd.

 • Een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over veranderende normen en waarden en de duiding vanuit het tijdsperspectief.

 • Het zichtbaar maken hoe maatschappelijke normen en waarden zich door de tijd heen vertalen in de kinderliteratuur.

 • Het bevorderen van ontmoeting tussen mensen. Dit doet zij onder andere door het ondersteunen van wetenschappelijk onderzoek door het beschikbaar stellen van de Collectie en het aangaan van samenwerkingsverbanden met derden om een groter publiek te kunnen bereiken.

 • De collectie als uitgangspunt te gebruiken voor educatieve activiteiten voor basisschoolleerlingen en voortgezet onderwijs (tot achttien jaar).

 • Het organiseren van o.a. lezingen, tentoonstellingen, boekenmarkten en workshops.
   

De Coördinator Externe Betrekkingen is uit naam van het bestuur verantwoordelijk voor het genereren van inkomsten voor het KinderBoekenHuis d.m.v. het aanvragen van subsidies en het actief zoeken naar andere bronnen van inkomsten én is het gezicht naar buiten toe voor het Kinderboekenhuis.

De Coördinator Externe Betrekkingen werkt nauw samen met de Coördinator Interne Organisatie en samen vormen zij de dagelijkse leiding van het KinderBoekenHuis.

Taken:

 • Onderhouden beleid KinderBoekenHuis

 • Initiëren activiteiten/projecten

 • Zoeken naar externe financiering zoals subsidies, werven donateurs etc

 • Legt verantwoording af aan het bestuur over verworven externe financiering (in samenspraak met penningmeester).

 • Verantwoordelijk voor (verbeteren) externe communicatie (Moeder de Gans)

 • Verantwoordelijk voor onderhouden externe relaties zoals scholen, verzorgingshuizen, campings, donateurs etc.

 • Samen met de interne coördinator voorbereiden en uitvoeren van de projecten

 • Samen met de interne coördinator linking pin naar het bestuur

Vaardigheden:

 • Goed kunnen samenwerken

 • Motiverend en enthousiasmerend

 • Gevoel voor boeken

 • Externe netwerken kunnen onderhouden en vergroten

 • Kennis van dan wel willen verdiepen in aanboren externe financieringsbronnen

Wil je reageren?
Nieuwsgierig geworden en mogelijk geïnteresseerd? Maak dan uiterlijk woensdag 26 april je belangstelling aan ons kenbaar. Graag ontvangen we een korte motivatiebrief en jouw CV op info(at)kinderboekenhuis(dot)eu

Meer informatie

Voor meer informatie over deze vrijwillige functie kun je contact opnemen met bestuursvoorzitter Ilona Ebels via telefoonnummer 06 52 053 538. Kijk voor meer informatie over het KinderBoekenHuis op www.kinderboekenhuis.eu.

 

Gastvrouw/gastheer
Vind je het leuk om gasten in het KinderBoekenHuis te ontvangen? Hen wegwijs te maken in het museum, boeken te zoeken, een kopje koffie of thee te schenken en te praten over hun liefde voor kinderboeken? Dan is een rol als gastvrouw of gastheer iets voor jou! 


Collectiebeheerder
Vind je het interessant om achtergrondonderzoek te doen naar de boeken in onze collectie en een bijdrage te leveren aan het beheren van de collectie? We zijn op zoek naar een collectiebeheerder die nauwkeurig kan werken en graag onze antiquarische collectie beter wil leren kennen. We werken met een eigen registratiesysteem. Je wordt ingewerkt door een van onze ervaren vrijwilligers. Rubriceren en catalogiseren zijn enkele van de verschillende soorten werkzaamheden. 


Social media / PR en Communicatie
Lijkt het je leuk ons publiek geïnformeerd te houden over onze activiteiten? We zijn op zoek naar een creatieveling om onze website en socials bij te houden en de e-nieuwsbrief (MailChimp) te verzorgen. Ook is het handig als je overweg kunt met ontwerpprogramma's als bijvoorbeeld Canva. Deze functie kan evt. ook als stage worden vervuld. 


Facilitair: klussen
Ook zoeken we handige klussers! Een vlaggenstokhouder repareren, boekenkast timmeren, of blad van het dak vegen? Wat fijn dat jij ons te hulp schiet! Natuurlijk staat er na iedere klus altijd een lekker kopje koffie of thee klaar en als lid van ons team ben je welkom bij onze activiteiten en uitjes!


ICT'er/technicus
Voor automatisering zoeken we een beheerder en technische vraagbaak. Wij onderhouden een collectie met 30.000 oude en antieke kinderboeken. We zijn op zoek naar iemand die, waar nodig is, zijn of haar handigheid beschikbaar wil stellen voor het technische onderhoud van de websites en de server. We werken met een server met de database van de collectie en twee websites en die vragen zo nu en dan aandacht van een technicus. De vrijwilligers die de boeken beheren komen zo nu en dan problemen tegen waar ze niet alleen uitkomen. Ook zijn er zo nu en dan problemen van technische aard waarbij men graag back-up van een techneut wil hebben.

Je wordt ingewerkt door onze huidige technische man. Het is wenselijk bij absentie van één van de twee dat alles door kan draaien. Gemiddeld zullen deze werkzaamheden slechts op één dagdeel per week of een paar vragen per maand uitkomen. Voor verdere inlichtingen rondom deze functie kan je mailen met Freerk Jongsma (freerk55(at)gmail(dot)com) of kom langs in het KinderBoekenHuis.


Extra activiteiten
Naast het “normale” vrijwilligerswerk zijn er allerlei incidentele activiteiten waarbij we uw hulp goed gebruiken kunnen. Het museum organiseert graag extra activiteiten, zoals wisselende exposities, kindermiddagen, open dagen, lezingen, ontvangsten, enz. Vindt u het leuk om hieraan uw steentje bij te dragen? Bent u bijvoorbeeld handig met teksten of juist met cijfers? Houdt u van onderzoek doen en/of organiseren? Neem gerust contact op om te kijken welke werkzaamheden bij u zouden kunnen passen. 


Deskundigheidsbevordering en vergoedingen
Regelmatig kunnen vrijwilligers via ons deelnemen aan landelijke en regionale trainingen, bijeenkomsten, studiedagen, etc. Zo blijf je bij en leer je ook nog een en ander. Daarnaast worden reiskosten en sommige onkosten vergoed. Alle werkzaamheden en bijscholing gaat altijd in nauw overleg. We waarderen het aandragen van ideeën hiervoor zeer en gaan dan samen kijken wat mogelijk is. 

 

Enthousiast geworden?
Bel of mail ons! Of loop gezellig even binnen. Wij zijn geopend van woensdag en donderdag van 10:00 tot 16:00 en zaterdag van 10:00 tot 15:00 uur.

Goed om te weten: iedere nieuwe medewerker van het KinderBoekenHuis krijgt een introductie met rondleiding om kennis te maken met de geschiedenis, de collectie en de praktische zaken. Ook ontvang je van het museum achtergrondinformatie over Toos Saal-Zuurveen en haar boek, zodat je je kunt inlezen in de fascinerende ontstaansgeschiedenis van de stichting.