Kinderboekenhuis - Winsum (GR)

Kinderboekenhuis Winsum A3_4.indd

Het KinderBoekenHuis in Winsum is het resultaat van de passie van Toos Saal - Zuurveen, een sociaal-historicus met een bijzondere belangstelling voor jeugdliteratuur. Haar verzameling kinderboeken is ondergebracht in museum en bibliotheek het KinderBoekenHuis - de verzameling wordt nog wekelijks aangevuld met schenkingen.

Het KinderBoekenHuis wordt op dit moment gerund door zo´n vijftien vrijwilligers en ondersteund door een bestuur van vijf vrijwilligers. We kunnen altijd meer betrokkenheid gebruiken om de passie van Toos levend te houden.

vacatures

Het KinderBoekenHuis is op zoek naar: Enthousiaste vrijwilligers

Onze beschikbare profielen:

Vrijwilligerscoördinator
Vrijwilligers houden het museum draaiende, je bent voor hen het centrale aanspreekpunt. Je biedt communicatieve ondersteuning met betrekking tot de dagelijkse gang van zaken in het museum.

Wil je kennismaken met ons enthousiaste vrijwilligersteam en zorgen voor het up-to-date houden publieksinformatie en gastvrije organisatie van lezingen en activiteiten? Kom een keer langs of stuur een bericht naar info(at)kinderboekenhuis(dot)eu

Wat doe je als vrijwilligerscoördinator zoal? Je coördineert de inzet in het KinderBoekenHuis in het algemeen en tijdens speciale activiteiten. Je werkt nauw samen met de directeur, de collectiebeheerder(s), huismeester en andere vrijwilligers. Inzet van uren is in overleg, meerdere dagen is wenselijk.

Iedere nieuwe medewerker bij het KinderBoekenHuis krijgt een introductie-rondleiding door een ervaren vrijwilliger om kennis te maken met de geschiedenis en de collectie. Ook ontvang je van het museum achtergrondinformatie over Toos Saal Zuurveen en haar boek zodat je je kunt inlezen in de fascinerende ontstaansgeschiedenis van de Stichting.

Huismeester/sleutelbeheerder
We zoeken iemand, liefst in de buurt woonachtig, die wil zorgdragen voor sleutelbeheer, controlerondes en signaleren van eventuele reparaties aan het pand. Het KinderBoekenHuis is dinsdags tot en met zaterdags van 10:00 tot 16:00 geopend voor publiek. Het openen en sluiten van het KinderBoekenHuis gebeurd in overleg met de vaste vrijwilligers.  

Het fraaie KinderBoekenHuis staat aan het Kerkpad 2, vlakbij de historische Nicolaaskerk in het dorpsdeel Obergum en deelt het gebouw met de Historische Vereniging Winsum. Ook vinden we betrokkenheid van het KinderBoekenHuis bij de ROK-buurtvereniging belangrijk. 

Collectiebeheerder
Vind je het interessant om achtergrondonderzoek te doen naar de boeken in onze collectie en een bijdrage te leveren aan het beheren van de collectie? We zijn op zoek naar een collectiebeheerder die nauwkeurig kan werken en graag onze antiquarische collectie beter wil leren kennen. We werken met een eigen registratiesysteem. Je wordt ingewerkt door een van onze ervaren vrijwillige medewerkers. Rubriceren en catalogiseren zijn enkele van de verschillende soorten werkzaamheden. Ook leuk is het onderzoek doen naar pareltjes uit onze collectie en teksten schrijven over kinderboeken voor zowel intern en extern gebruik.

Nieuwe vrijwilligers lopen meerdere keren mee met een vrijwilliger die al langer voor het museum werkt. Zo raak je snel op de hoogte van de praktische zaken die te maken hebben met opstarten en afsluiten van de dag. Daarna wordt u ingeroosterd op de dagen waarop je beschikbaar bent.

Gastvrouw/gastheer
Vind je het leuk om gasten in het KinderBoekenHuis te ontvangen? Gezellig een kopje koffie of thee te schenken en te praten over hun liefde voor kinderboeken? Dan is een rol als gastvrouw of gastheer net wat voor u! De werkzaamheden bestaan uit het verwelkomen en te woord staan van bezoekers, het bedienen van de kassa (verkoop van boeken en artikelen uit de winkel), de telefoon aannemen en het fungeren als gastvrouw/gastheer, wekelijks en/of bij bijzondere evenementen en activiteiten.

Iedere nieuwe baliemedewerker krijgt een gedegen uitleg en zal een paar keer meelopen met een ervaren medewerker voordat ze zelf aan de slag gaan. We zoeken baliemedewerkers die bij voorkeur één dagdeel in de week en 1 à 2 x in de maand een dag in het weekend beschikbaar zijn. Maar ook oproepkrachten die incidenteel kunnen of willen werken zijn van harte welkom!

Educatief medewerker
In het KinderBoekenHuis zijn leskisten beschikbaar om uitgeleend te worden aan het onderwijs. Voor de coördinatie, begeleiding en het onderhouden van contacten met scholen zoeken we een enthousiaste medewerker. De werkzaamheden bestaan verder uit het bedenken en begeleiden van educatieve activiteiten zoals voorleesmiddagen, workshops en kinderfeestjes. Ook het vertellen over het ontstaan, de functie en de waarde van het KinderBoekenHuis, evenals het geven van rondleidingen kan tot de taken behoren. Affiniteit met kinderen is een pré.

Bent u geïnteresseerd in de geschiedenis van Nederlandse kinderboeken en zoekt u een inspirerende plek om een betekenisvolle bijdrage aan de maatschappij te leveren? Meldt u dan aan als educatie vrijwilliger bij het KinderBoekenHuis! We zoeken enthousiaste mensen die per maand zo'n 2 dagdelen kunnen werken.

Facilitair / klussen
Ook zoeken we een handige klusjesman of vrouw. Een vlaggenstokhouder repareren, boekenkast timmeren of blad van het dak vegen? Er is in en rondom het KinderBoekenHuis altijd van alles te doen, waar we iemand met een paar handige handen zeer welkom is. Natuurlijk staat er na iedere klus altijd een lekker kopje koffie of thee in het KinderBoekenHuis klaar en wordt je bij ieder gezellig uitje uitgenodigd!

Voor deze functie worden geen vaste dagen ingeroosterd maar zijn werkzaamheden vooral op afroep wenselijk. 

PR en Marketing

Ben je bedreven in digitale communicatiemiddelen? De prachtige collectie van het KinderBoekenHuis verdient het om op een frisse, innovatieve, digitale manier verteld te worden aan ons diverse publiek. Daarom nodigen we je van harte uit om ons daarbij te helpen. We zoeken iemand die onze website actueel en fris houdt. Daarnaast zou het fijn zijn als je persberichten wilt schrijven en opsturen naar de (lokale) nieuwskanalen. Het is tegenwoordig ook zeer van belang via Facebook, Instagram en eventueel ander digitale middelen te werken aan bredere bekendheid van de collectie van het KinderBoekenHuis. 

We zoeken een digitaal handige vrijwilliger die hiervoor wekelijks naar eigen inzicht beschikbaar is. Deze functie zou ook goed via thuiswerken uitgevoerd kunnen worden.

ICT'er/technicus
Voor automatisering zoeken we een beheerder en technische vraagbaak. Wij onderhouden een collectie met 30.000 oude en antieke kinderboeken. We zijn op zoek naar iemand die, waar nodig is, zijn of haar handigheid beschikbaar wil stellen voor het technische onderhoud van de websites en de server. We werken met een server met de database van de collectie en twee websites en die vragen zo nu en dan aandacht van een technicus. De vrijwilligers die de boeken beheren komen zo nu en dan problemen tegen waar ze niet alleen uitkomen. Ook zijn er zo nu en dan problemen van technische aard waarbij men graag back-up van een techneut wil hebben.

Je wordt dan één van de twee techneuten van het team. Je wordt ingewerkt door onze huidige technische man. Het is wenselijk dat bij absentie van één van de twee dat alles door kan draaien. Gemiddeld zullen deze werkzaamheden slechts op één dagdeel per week of een paar vragen per maand uitkomen. Voor verdere inlichtingen rondom deze functie kan je mailen met Freerk Jongsma (freerk55(at)gmail(dot)com) of kom langs in het KinderBoekenHuis.

Extra activiteiten
Het museum organiseert graag extra activiteiten, zoals wisselende exposities, kindermiddagen, open dagen, lezingen, ontvangsten, enz. Vindt u het leuk om hieraan uw steentje bij te dragen? Naast het “normale” vrijwilligerswerk zijn er allerlei incidentele activiteiten waarbij we uw hulp goed gebruiken kunnen.  Of bent u handig met teksten of juist met cijfers? Houdt u van onderzoek doen en/of organiseren? Neem gerust contact op om te horen welke werkzaamheden voor u geschikt zijn. 

Deskundigheidsbevordering en vergoedingen
Regelmatig kunnen vrijwilligers via ons deelnemen aan landelijke en regionale trainingen, bijeenkomsten, studiedagen, etc. Zo blijf je bij en leer je ook nog een en ander. Daarnaast worden reiskosten en sommige onkosten vergoed. Alle werkzaamheden en bijscholing gaat altijd in nauw overleg. We waarderen het aandragen van ideeën hiervoor zeer en gaan dan samen kijken wat mogelijk is. 

Interesse?
Voor vragen, uitgebreidere functieomschrijvingen of voor het afspreken van een kennismakingsgesprek kunt u mailen naar info(at)kinderboekenhuis(dot)eu of bel: 0595 - 44 36 63